Menu
jedzenie / lifestyle / Życie

Picie z oleju z czarnuszki nie musi być straszne. Jak to zrobić?

Mam nadzieję, że już każdy wie, jak niesamowite działanie ma czarnuszka, a właściwie olej z czarnuszki, który jest prawdziwą bombą odpornościową. Jest on najczęściej wybierany przez rodziców szukających sposobów na zwiększenie odporności u dzieci oraz na alergie.

Olej z czarnuszki pomaga w leczeniu alergii oddechowych, astmy, częstych katarów i kaszlu. Czarnuszka działa mocno antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Ma jednak jeden minus – smak. Jest korzenny, dość intensywny, wytrawny. Często ciężko jest przekonać dzieciaki do picia oleju właśnie ze względu na to, jak smakuje. I pewnie niewiele jest dzieci, które piją czarnuszkę bez żadnych dodatków.

Większość rodziców ma swój patent na zamaskowanie jej smaku. Najczęściej olej jest mieszany z miodem, owocowymi syropami, albo sokami.

W dzisiejszym wpisie poznacie mój sposób na podawanie dzieciakom oleju z czarnuszki. A na stronie Olini znajdziecie siedem przepisów na zdrowe, kolorowe i pyszne szoty (każdy innego autora) – 7 przepisów na szoty z czarnuszki

Oczywiście wszystkie składniki na szoty znajdziecie na stronie Olini.pl. Pamiętajcie o tym, że wciąż działa moja zniżka MATKAWARIATKA10, dająca 10% zniżki.

Jagodowa Moc

Składniki na 1 szota – dodaj tyle, ile lubisz:

  • Oleju z czarnuszki Olini
  • Soku z jagody kamczackiej Olini
  • Miodu rzepakowego kremowanego z maliną Olini

Przygotowanie:

Wymieszać olej z czarnuszki z sokiem z jagody kamczackiej. Dodać miód. Mieszać do połączenia składników. Możecie dodać więcej miodu ze względu na lekko kwaśny smak soku z jagody kamczackiej.

Jeżeli akurat brakuje nam soku albo miodu, to sprawdza się u nas również „zapijanie” lub „zagryzanie” czarnuszki. Po podaniu oleju szybko popijamy ją sokiem z jagody kamczackiej Olini lub zagryzamy łyżką miodu.

Widzicie ten kolor?! Ten szocik swą piękną, ciemno-bordową barwę zawdzięcza sokowi z jagody kamczackiej. Dzięki niej jego smak jest głęboko jagodowy. 

Tak jeszcze dla przypomnienia właściwości wszystkich składników:

Olej z czarnuszki

Wspiera odporność, pomaga w walce z alergią, astmą, zmniejsza ich objawy. Pomaga łatwiej i szybciej radzić sobie z infekcjami i delikatniej je przechodzić, działa mocno antybakteryjnie i przeciwzapalnie..

Poza tym olej z czarnuszki można stosować nie tylko do picia. Olejem z czarnuszki można z powodzeniem zastąpić maści antyhistaminowe (do smarowania zmian skórnych podczas chorób alergicznych). Dodatkowo olej nawilża, natłuszcza skórę, a także działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Koi podrażnienia i łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry, z którym boryka się wielu alergików. Świetnie nadaje się też do olejowania wysokoporowatych włosów (takich jak moje), które doskonale nawilża, nie obciążając i nie pusząc ich. Mimo że moje włosy strasznie się puszą, to po olejowaniu czarnuszką wyglądają naprawdę zdrowo.

Jagoda kamczacka

„Jagoda długiego życia i dobrego wzroku” oznacza w języku mieszkańców japońskiej wyspy Hokkaido (znanych z długowieczności) jagodę kamczacką. Sok z jagody kamczackiej, który zawiera dużo witaminy C i jest jednym z superfoods o największym spektrum działania. Poza tym że ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, ma udowodnione działanie wspierające leczenie przeciwnowotworowe. Już Was kiedyś odsyłałam do rzetelnego badania naukowego na temat działania jaogdy kamczackiej. Ale odeślę jeszcze raz – właściwości prozdrowotne jagody kamczackiej. Jagodę kamczacką można pić na różne sposoby.

Miód z maliną

Midów Olini na pewno nie trzeba Wam przedstawiać. To od nich zaczęła się nasza miłość do tej rodzinnej olejarni i trwa od lat do dziś. Miód z maliną ma bardzo dobry wpływ na prawidłową pracę wątroby. Obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz cholesterol. Wspomaga układ odpornościowy. Walczy z gorączką i przeziębieniem, ponieważ działa jak naturalny antybiotyk. Wspiera nas w walce z atakującymi szczególnie w tym okresie wirusami i bakteriami.

Szot z olejem z czarnuszki, który najbardziej lubi matka (polecany przez Kids Busters):

Składniki:

  • Syrop z kwiatów czarnego bzu
  • czarnuszka
  • miód (z pyłkiem)
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Wymieszać olej z czarnuszki z sokiem z cytryny i syropem z kwiatów czarnego bzu. Dodać miód. Mieszać do połączenia składników. 

To jak, przekonałam Was? Pamiętajcie o zniżce!

O autorze

Cześć, jestem Wiola i jestem matką wariatką. Matką dwóch małych wariatów, autorką książki dla dzieci (od której dzieci nie uciekają), neurologopedą. Codziennie nadzoruję domowym cyrkiem, animuję rodzinną rzeczywistość, a w międzyczasie bloguję i próbuję się wyspać. Na blogu pokazuję, co warto kupić, gdzie warto wybrać się z dzieckiem (i bez dziecka). Czasem też trochę się wymądrzam. Rozgośćcie się. Kawy, herbaty, wina?

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź