Jak w tytule. Babeczki stworzone z samych zdrowych produktów. Można jeść i jeść, i jeść…
W lodówce zalegały mi ciemniejące banany. Szukając przepisu, w jaki sposób mogę je wykorzystać, nie mogłam znaleźć niczego, co by mi do końca odpowiadało. Przede wszystkim miało być zdrowo. Połączyłam kilka przepisów w jeden i powstało coś przepysznego. Naprawdę, naprawdę!
Wykorzystałam:
- 2 bio jabłka
- 2 ciemniejące banany
- 1 eko jajko od pani sąsiadki
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka bez laktozy (może być chyba jakiekolwiek)
- 100 g ksylitolu
- 2 duże łyżki prawdziwego kakao, bez cukru
- 130 g mąki pełnoziarnistej
- 170 g płatków owsianych górskich
- 3 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych śliwek (posiekanych) i suszoną żurawiny
- pół małej łyżeczki cynamonu
Zaczęłam od nastawiania piekarnika na 200 C i wyłożenia formy do muffinów papilotkami.
Obrane banany rozgniotłam ręką i wrzuciłam do miski. Nie musi być miazga. Fajnie, jak je czuć w babeczkach. Dodałam jajko, olej i mleko. Wszystko wymieszałam (oczywiście z pomocą Jaśka) i odstawiłam na później.
W drugiej misce wymieszałam mąkę, płatki owsiane, ksyllitol, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
Do trzeciej miski wrzuciłam obrane i pokrojone na drobne kawałeczki jabłka. Dodałam do nich posiekane orzechy, żurawinę i posiekane suszone śliwki.
Następnie wymieszałam składniki z pierwszej miski z tymi z drugiej miski. Do całości wrzuciłam składniki z trzeciej miski i wszystko razem wymieszałam. Gotową breję owsiano-owocową przełożyłam łyżką do papilotek i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok 23 minut. Najlepiej od 20 minuty sprawdzaj patyczkiem, czy to już (czy jest suchy). Wyszło mi 16 przepysznych i przezdrowych muffinów.
Wybaczcie jakość zdjęcia, ale tak szybko zniknęły, że nie miałam czasu przygotować się do fotografowania, bo stały nade mną śliniące się sępy.
5 komentarzy
Mama Bliź
26 marca 2019 at 19:12Czy te przefajne babeczki mają być troszkę jakby mokre w środku ? Bo właśnie takie mi troszkę wyszły ?
Lidka
10 kwietnia 2015 at 16:15Co to ten ksylitol? Przepis wyglada super….trzeba wypróbować!
Wiola
10 kwietnia 2015 at 16:18Zdrowy cukier brzozowy. Jest też w nowej ofercie z Biedronki.
Kashtanky
10 kwietnia 2015 at 13:22super naturalna receptura, musimy wypróbować; a my lubimy takie:
http://kashtanky.com/tagi/bezglutenowe-muffinki/
a
9 kwietnia 2015 at 23:53polecam proszek bez fosforanow:)