Na pewno doskonale znacie ten scenariusz, kiedy Wasz mąż/partner uświadamia Was nagle, że za godzinę wpadają znajomi, akurat wypada pora obiadowa, a w lodówce znajduje się praktycznie tylko światło. Nie ma czasu na wielkie przygotowania, więc można tylko wyczarować coś z tego, co się ma lub zrobić ekspresowe zakupy i przygotować szybkie dania z ograniczonej liczby składników.
Najprostszym obiadem, który najtrudniej zepsuć jest przygotowanie grilla. Dlatego też my latem stawiamy głównie na potrawy z grilla. Mięsa, ryby, grillowane warzywa. Dla każdego coś odpowiedniego. Nie wyobrażam sobie jednak grilla bez sałatek. A że latem nie lubię stać przy garach, zazwyczaj stawiam na szybkie, kilkuskładnikowe opcje.
W dzisiejszym wpisie poznacie trzy ekspresowe sałatki, które składają się naprawdę tylko z kilku składników. Do przygotowania wszystkich dań użyłam majonezu marki Pudliszki, o którym już Wam wspominałam na blogu. Majonez Pudliszki jest nie tylko smaczny, ale poza tym nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, sztucznych aromatów oraz produkowany jest z jaj pochodzących od kur z wolnego wybiegu. No i ma super gęstą konsystencję i kremowy smak.
A teraz poznajcie trzy ekspresowe przepisy.
Kartoffelsalat po mojemu
Składniki:
- 7 średnich ziemniaków
- 10 niedużych ogórków konserwowych
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu Pudliszki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie dla zapalonych mięsożerców: mocno podprażony, chrupiący boczek
- do posypania: świeży koperek lub szczypiorek
Przygotowanie:
Ziemianki ugotować w mundurkach (jeżeli macie czas, to można je ugotować nawet dzień wcześniej). Ogórki i cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki po wystudzeniu pokroić w grubszą kostkę. Ziemniaki wymieszać razem z ogórkami i cebulą. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z majonezem. Przed podaniem posypać koperkiem lub szczypiorkiem.
Sałatka a’la Cezar
Składniki:
- 2 główki mini sałaty rzymskiej lub jedna główka dużej sałaty rzymskiej
- pół bagietki
- 6 łyżek tartego parmezanu lub ser grana padano
- opcjonalnie: kawałki grillowanego kurczaka dla mięsożerców lub grillowany halloumi dla wegetarian
- sos: 4 łyżki majonezu Pudliszki, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu worcestershire, 4 łyżki tartego parmezanu lub sera grana padano, 2 małe ząbki czosnku, świeżo mielony czarny pieprz oraz sól.
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię – tostować z każdej strony. Sałatę pokroić na kawałki, przełożyć do miski, doprawić solą i wymieszać. Przygotować sos – majonez wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, sosem worcestershire oraz tartym serem, a następnie doprawić pieprzem. Przed samym podaniem wymieszać sałatę z sosem, serem i grzankami z bagietki.
Sałatka z brokułami i fetą
Składniki:
- brokuły
- opakowanie sera feta
- opcjonalnie: pół puszki kukurydzy
- pół szklanki łuskanego słoneczniku
- sos: 2 łyżki majonezu Pudliszki, 1 mały jogurt, 4 małe ząbki czosnku
Przygotowanie:
Brokuły podzielone na mniejsze różyczki gotujemy od 2 minut (żely się nie rozgotowały, były nadal chrupiące). Fetę kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż się zarumieni. Majonez mieszamy z jogurtem greckim, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – całość mieszamy. Na talerzu układamy brokuły, posypujemy je pokrojoną fetą, posypujemy słonecznikiem oraz polewamy sosem czosnkowym.
Brak komentarzy