7 świetnych sosów i sals na grilla

DSC_3630 by .

Najszybszy sposób na ugoszczenie gości latem? Przygotować grilla! Powiecie, że to oklepane? Nie musi takie być. Możemy zaskoczyć naszych gości nie tylko nowymi potrawami czy sposobem podania, ale np. również ciekawymi dodatkami. Czasy ketchupu i musztardy do dań grilla odchodzą do lamusa. Teraz mamy tak wiele możliwości stworzenia przepysznych sosów i dipów do przeróżnych dań grillowych  (mięs, ryb, warzyw itp.), że aż żal nie spróbować.

W dzisiejszym wpisie znajdziecie aż 7 przepisów na sosy i salsy, które śmiało można wykorzystać nie tylko na grillu, ale również do różnych dań obiadowych czy szybkich potraw imprezowych. Bazą wszystkich z nich będzie nasz ulubiony majonez Pudliszki, o którym pisałam na blogu już nie raz. Majonez Pudliszki jest niezwykle gęsty i kremowy, dzięki czemu świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju sosach i dipach. Poza tym jest on bez konserwantów, bez sztucznych barwników, bez sztucznych aromatów oraz tworzony jest z jaj od szczęśliwych kurek –  z wolnego wybiegu.

Zatem bierzcie i inspirujcie się.

tatarski – używam do ryb, jajek

Składniki

  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5 pieczarek marynowanych; ewentualnie: 2 łyżki kaparów
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 mała cebulka
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórki, pieczarki i cebulkę bardzo drobno posiekać. Dodać do nich majonez, jogurt, chrzan, sok z cytryny, szczypiorek oraz pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

DSC_3608 by . DSC_3623 by .

musztardowo-miodowy z fetą – mój ulubiony do sałaty

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu Pudliszki
  • 2 łyżki musztardy miodowej lub musztardy dijon (w przypadku musztardy dijon dodajemy o jedną łyżkę miodu więcej)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sera typu feta (najlepiej miękkiego – np. firmy Favita)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Fetę rozetrzeć z oliwą lub miodem, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, aby powstał gładki, kremowy sos.

DSC_3635 by .

mango mayo – najlepszy do krewetek

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu Pudliszki
  • 1 mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: szczypta chili

Przygotowanie:

Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zblednować. Do pulpy z mango dodać majonez i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać.

DSC_3568 by . DSC_3574 by . DSC_3633 by .

musztardowo-chrzanowy – ulubiony do burgerów

Składniki:

  • 1 łyżka majonezu Pudliszki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

DSC_3590 by . DSC_3603 by .

spicy mayo – najlepszy do mięs

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • 1 łyżka harrisy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.

DSC_3578 by . DSC_3616 by .

chipotle mayo – do ziemniaków i mięs

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • 1 łyżka soku z papryczek chipotle
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pół łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

DSC_3580 by .

ziołowo-majonezowy – do wszystkiego (u mnie głównie do grillowanych warzyw i sałaty)

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka pietruszki
  • garść rukoli
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki łuskanego słoneczniku
  • 1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystko razem dokładnie zblendować.

DSC_3631 by .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *