Kilka dni temu dostałam paczkę od Andante z biszkoptami. W paczce były biszkopty Andante Mini i Ladyfingers. Moje dzieciaki bardzo lubią biszkopty, ale takich jeszcze nie mieliśmy! Mnie zachwycił przede wszystkim ich skład.. Skład jest naprawdę wyjątkowy, ponieważ znajdują się w nim jedynie mąka, jajka i cukier (w przypadku Ladyfingers dodatkowo zawierają jeszcze sól)! Nie ma drugich takich biszkoptów na polskim rynku. A przecież tak właśnie powinien wyglądać skład biszkoptów – brak spulchniaczy, żadnych E, żadnych sztucznych składników.
Dzieciaki z kolei zakochały się w kształcie Andante Mini – to najmniejsze biszkopciki w Polsce. Ich średnica ma jedynie 1,5 cm!
Poza tym, że biszkopty Andante świetnie nadają się do chrupania tak po prostu, jako przekąska, którą wszędzie można zabrać (Andante Mini możecie dostać w malutkich opakowaniach – idealnych do zabrania jako przekąskę), to można je wykorzystać do wykonania pysznych, prostych deserów.
I ja dziś przychodzę do Was właśnie z pomysłami na takie desery. Jest ich aż 5, więc myślę, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie.
Ulubione śniadanie mojego przedszkolaka
To danie, które mój przedszkolak może jeść codziennie. Moje dzieciaki nigdy nie przepadały za gotowymi, smakowymi jogurtami. Woleli jogurt naturalny wymieszany z dżemem 100% albo z musem z owoców. Poniżej znajdziecie wersję z musem z malin, wzbogaconą o Andante Mini.
Składniki:
Biszkopty Andante Mini
Jogurt naturalny
Świeże lub mrożone maliny
Wykonanie:
Blendujemy maliny. Na spód słoiczka lub miseczki dajemy jogurt, polewamy musem i posypujemy biszkoptami. Dziecko samo może wymieszać sobie całość albo pobawić się w koparkę i zjadać naraz trzy warstwy.
Biszkoptowe mini burgery
Takie biszkoptowe burgery robimy od dawna. Mini burgery również świetnie się sprawdziły w tej opcji. Dzięki burgerom biszkoptowym moje dzieciaki zaczęły próbować dżemy o różnych, nieznanych przez nich wcześniej smakach, których nie chcieli ruszyć. Gdy pokazałam na stories Andante Mini, jedna z Was również napisała, że jej dziecko kocha te biszkopty i je skleja, układa w planety itp.
Składniki:
Andante Mini
Dżem / krem czekoladowy / krem orzechowy
Przygotowanie:
Płaską część biszkopta smarujemy dżemem albo kremem. Sklejamy z drugim biszkoptem, żeby powstał mini burger.
Biszkoptowe eklerki
Te eklerki możecie zrobić w dwóch wersjach – dla leniwych i dla ambitnych. Wersja dla ambitnych ma taką przewagę nad wersją dla leniwych, że takie eklerki wytrzymają nawet cały dzień i się nie rozpłyną. Gdy przygotowywałam ten deser, moje dziecko kilkukrotnie dziękowało mi za to, że mam taką pracę i że może zjadać to, co zrobię. 😉
Wersja dla leniwych
Składniki:
Biszkopty Andante Ladyfingers
Bita śmietana
Gorzka czekolada
Mleko
Wykonanie:
Robimy polewę. W rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę, dodajemy kilka (w zależności od tego, ile mamy czekolady) łyżek mleka – żeby uzyskać kremową konsystencję, którą da się rozsmarować na biszkopcie. Wierzch jednego biszkopta smarujemy polewą, a na drugi biszkopt nakładamy bitą śmietanę. Sklejamy.
Wersja dla ambitnych
Składniki:
Biszkopty Andante Ladyfingers
Bita śmietana
Gorzka czekolada
Mleko
śmietana 36%
biała czekolada
łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Gdy lekko ostygnie, wstawiamy ją na kilka minut do lodówki. Gdy zacznie tężeć, mieszamy ją ze śmietaną i cukrem pudrem, a następnie ubijamy na sztywno i ponownie wstawiamy do lodówki.
Robimy polewę. W rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę, dodajemy kilka (w zależności od tego, ile mamy czekolady) łyżek mleka – żeby uzyskać kremową konsystencję, którą da się rozsmarować na biszkopcie. Wierzch jednego biszkopta dekorujemy polewą z ciemnej czekolady, a na drugi biszkopt nakładamy masę z białej czekolady. Łączymy.
Truskawkowo-malinowa galaretka z biszkoptami
Tu można użyć przeróżnych galaretek. Ja wykorzystałam truskawkową i malinową, przez co nie bardzo widać asymetryczny efekt, który chciałam uzyskać, ale są to ulubione galaretki moich dzieci.
Składniki:
Dwie ulubione galaretki
Biszkopty Andante Mini
Bita śmietana
Wykonanie:
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Najpierw jedną, żeby druga za szybko nie stężała. Nalewany galaretkę do przezroczystego naczynka i układamy ją w lodówce tak, aby tężała w pochylonym naczynku – dzięki temu uzyskamy asymetryczny efekt. Gdy pierwsza galaretka stężeje, przygotowujemy drugą. Czekamy aż się ochłodzi i nalewamy ją do naczynka z galaretką, która już stężała – do wyrównania poziomu. Wstawiamy do lodówki. Gdy druga galaretka stężeje, całość dekorujemy bitą śmietaną i biszkoptami Andante Mini.
Mini torcik sernikowy z biszkoptami
To już nieco wyższa szkoła jazdy, ale jest to również deser, który nie wymaga pieczenia czy znajomości obsługi piekarnika ani żadnych specjalnych umiejętności kuchennych. Jeżeli będziecie trzymać się gramatury, to nie da się go zepsuć. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale jeżeli macie mniejszą, to sernik po prostu wyjdzie wyższy.
Składniki:
Twaróg z wiaderka – 80 dag
Biszkopty Andante Ladyfinger – na moją tortownicę zużyłam niecałe dwa opakowania
Galaretki cytrynowe – 2 szt.
Cukier puder – 3 łyżki
Cukier wanilinowy – jedno opakowanie
śmietanka 36% – 250 ml
Owoce – wedle uznania
Wykonanie:
Tortownice wykładamy folią. Rozpuszczamy galaretki w 0,5 l wrzącej wody. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Podczas ubijania śmietany, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy oraz twaróg (nie przestając miksować – dodajemy stopniowo). Następnie dodajemy schłodzoną galaretkę. Spód tortownicy wykładamy połamanymi biszkoptami Andante Ladyfingers, a boki stojącymi pionowo biszkoptami. Wlewamy lekko stężałą masę na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Dekorujemy owocami.
Brak komentarzy