Menu
jedzenie

5 prostych deserów z biszkoptami z najlepszym składem

Kilka dni temu dostałam paczkę od Andante z biszkoptami. W paczce były biszkopty Andante Mini i Ladyfingers. Moje dzieciaki bardzo lubią biszkopty, ale takich jeszcze nie mieliśmy! Mnie zachwycił przede wszystkim ich skład.. Skład jest naprawdę wyjątkowy, ponieważ znajdują się w nim jedynie mąka, jajka i cukier (w przypadku Ladyfingers dodatkowo zawierają jeszcze sól)! Nie ma drugich takich biszkoptów na polskim rynku. A przecież tak właśnie powinien wyglądać skład biszkoptów – brak spulchniaczy, żadnych E, żadnych sztucznych składników.

Dzieciaki z kolei zakochały się w kształcie Andante Mini – to najmniejsze biszkopciki w Polsce. Ich średnica ma jedynie 1,5 cm!

Poza tym, że biszkopty Andante świetnie nadają się do chrupania tak po prostu, jako przekąska, którą wszędzie można zabrać (Andante Mini możecie dostać w malutkich opakowaniach – idealnych do zabrania jako przekąskę), to można je wykorzystać do wykonania pysznych, prostych deserów.

I ja dziś przychodzę do Was właśnie z pomysłami na takie desery. Jest ich aż 5, więc myślę, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie.

Ulubione śniadanie mojego przedszkolaka

To danie, które mój przedszkolak może jeść codziennie. Moje dzieciaki nigdy nie przepadały za gotowymi, smakowymi jogurtami. Woleli jogurt naturalny wymieszany z dżemem 100% albo z musem z owoców. Poniżej znajdziecie wersję z musem z malin, wzbogaconą o Andante Mini.

Składniki:

Biszkopty Andante Mini

Jogurt naturalny

Świeże lub mrożone maliny

Wykonanie:

Blendujemy maliny. Na spód słoiczka lub miseczki dajemy jogurt, polewamy musem i posypujemy biszkoptami. Dziecko samo może wymieszać sobie całość albo pobawić się w koparkę i zjadać naraz trzy warstwy.

DSC_5318 by .

DSC_5322 by .

Biszkoptowe mini burgery

Takie biszkoptowe burgery robimy od dawna. Mini burgery również świetnie się sprawdziły w tej opcji. Dzięki burgerom biszkoptowym moje dzieciaki zaczęły próbować dżemy o różnych, nieznanych przez nich wcześniej smakach, których nie chcieli ruszyć. Gdy pokazałam na stories Andante Mini, jedna z Was również napisała, że jej dziecko kocha te biszkopty i je skleja, układa w planety itp.

Składniki:

Andante Mini

Dżem / krem czekoladowy / krem orzechowy

Przygotowanie:

Płaską część biszkopta smarujemy dżemem albo kremem. Sklejamy z drugim biszkoptem, żeby powstał mini burger.

DSC_5303 by .

Biszkoptowe eklerki

Te eklerki możecie zrobić w dwóch wersjach – dla leniwych i dla ambitnych. Wersja dla ambitnych ma taką przewagę nad wersją dla leniwych, że takie eklerki wytrzymają nawet cały dzień i się nie rozpłyną. Gdy przygotowywałam ten deser, moje dziecko kilkukrotnie dziękowało mi za to, że mam taką pracę i że może zjadać to, co zrobię. 😉

Wersja dla leniwych

Składniki:

Biszkopty Andante Ladyfingers

Bita śmietana

Gorzka czekolada

Mleko

Wykonanie:

Robimy polewę. W rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę, dodajemy kilka (w zależności od tego, ile mamy czekolady) łyżek mleka – żeby uzyskać kremową konsystencję, którą da się rozsmarować na biszkopcie. Wierzch jednego biszkopta smarujemy polewą, a na drugi biszkopt nakładamy bitą śmietanę. Sklejamy.

Wersja dla ambitnych

Składniki:

Biszkopty Andante Ladyfingers

Bita śmietana

Gorzka czekolada

Mleko

śmietana 36%

biała czekolada

łyżeczka cukru pudru

Wykonanie:

Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Gdy lekko ostygnie, wstawiamy ją na kilka minut do lodówki. Gdy zacznie tężeć, mieszamy ją ze śmietaną i cukrem pudrem, a następnie ubijamy na sztywno i ponownie wstawiamy do lodówki.
Robimy polewę. W rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę, dodajemy kilka (w zależności od tego, ile mamy czekolady) łyżek mleka – żeby uzyskać kremową konsystencję, którą da się rozsmarować na biszkopcie. Wierzch jednego biszkopta dekorujemy polewą z ciemnej czekolady, a na drugi biszkopt nakładamy masę z białej czekolady. Łączymy.

DSC_5308 by .

DSC_5361 by .

Truskawkowo-malinowa galaretka z biszkoptami

Tu można użyć przeróżnych galaretek. Ja wykorzystałam truskawkową i malinową, przez co nie bardzo widać asymetryczny efekt, który chciałam uzyskać, ale są to ulubione galaretki moich dzieci.

Składniki:

Dwie ulubione galaretki

Biszkopty Andante Mini

Bita śmietana

Wykonanie:

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Najpierw jedną, żeby druga za szybko nie stężała. Nalewany galaretkę do przezroczystego naczynka i układamy ją w lodówce tak, aby tężała w pochylonym naczynku – dzięki temu uzyskamy asymetryczny efekt. Gdy pierwsza galaretka stężeje, przygotowujemy drugą. Czekamy aż się ochłodzi i nalewamy ją do naczynka z galaretką, która już stężała – do wyrównania poziomu. Wstawiamy do lodówki. Gdy druga galaretka stężeje, całość dekorujemy bitą śmietaną i biszkoptami Andante Mini.

DSC_5325 by .

Mini torcik sernikowy z biszkoptami

To już nieco wyższa szkoła jazdy, ale jest to również deser, który nie wymaga pieczenia czy znajomości obsługi piekarnika ani żadnych specjalnych umiejętności kuchennych. Jeżeli będziecie trzymać się gramatury, to nie da się go zepsuć. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale jeżeli macie mniejszą, to sernik po prostu wyjdzie wyższy.

Składniki:

Twaróg z wiaderka – 80 dag

Biszkopty Andante Ladyfinger – na moją tortownicę zużyłam niecałe dwa opakowania

Galaretki cytrynowe – 2 szt.

Cukier puder – 3 łyżki

Cukier wanilinowy – jedno opakowanie

śmietanka 36% – 250 ml

Owoce – wedle uznania

Wykonanie:

Tortownice wykładamy folią. Rozpuszczamy galaretki w 0,5 l wrzącej wody. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Podczas ubijania śmietany, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy oraz twaróg (nie przestając miksować – dodajemy stopniowo). Następnie dodajemy schłodzoną galaretkę. Spód tortownicy wykładamy połamanymi biszkoptami Andante Ladyfingers, a boki stojącymi pionowo biszkoptami. Wlewamy lekko stężałą masę na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Dekorujemy owocami.

DSC_5332 by . DSC_5342 by .

O autorze

Cześć, jestem Wiola i jestem matką wariatką. Matką dwóch małych wariatów, autorką książki dla dzieci (od której dzieci nie uciekają), neurologopedą. Codziennie nadzoruję domowym cyrkiem, animuję rodzinną rzeczywistość, a w międzyczasie bloguję i próbuję się wyspać. Na blogu pokazuję, co warto kupić, gdzie warto wybrać się z dzieckiem (i bez dziecka). Czasem też trochę się wymądrzam. Rozgośćcie się. Kawy, herbaty, wina?

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź