Owsianka dla osób nielubiących owsianki

Przyznam, że do niedawna jeszcze nie jadłam owsianek. Kojarzyły mi się z paskudną breją na ciepłym mleku (którego nie znoszę, zimnego zresztą też). Myślałam, że alternatywą dla mleka jest wyłącznie woda. Z kolei myśląc o owsiance na wodzie, w głowie rysował mi się obraz paćki bez smaku.

Przy wpisie na temat szybkich śniadań podrzuciliście mi kilka przepisów na Wasze owsianki. I tu pojawiło się światełko w tunelu. Owsianka na soku! Przetestowałam kilka kombinacji i mogę wreszcie podać Wam przepis na moją ulubioną. Robi się w chwilę.

Czas przygotowania: 5 minut

Na dwie osoby:

1 szklanka płatków owsianych,

1,5 szklanki soku jabłkowego (ja dodaję soki tłoczone z Biedronki lub Tesco – pisałam o nich TUTAJ),

1 jabłko,

garść ulubionych suszonych owoców (ja lubię żurawinę, bo jest lekko kwaskowata),

ulubione świeże owoce (u mnie akurat dzisiaj nektarynki, maliny i winogron).

1 łyżka oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia,

szczypta cynamonu.

Możecie też dodać mielone siemię lniane, jeżeli macie problemy z trawieniem. My nie mamy. 🙂

Płatki owsiane, pokrojone suszone owoce i starte jabłko wrzucamy do garnka, zalewamy sokiem jabłkowym. Całość doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie myjemy i kroimy świeże owoce, co jakiś czas mieszając naszą owsiankę. Po ok 5 minutach owsianka jest już gotowa (ja nie lubie rozpaćkanej brei, ale możecie ją podgotować dłużej dolewając jeszcze pół szklanki soku). Na koniec dodajemy olej kokosowy i szczyptę cynamonu, mieszamy wszystko i przekładamy na talerz/miseczkę. Dodajemy świeże owoce i voila!

Smacznego.

DSC_5354_DxO DSC_5362_DxO

Tagi z wpisu
,

13 komentarzy

  • Jeszcze nie probowalam owsianki na soku 🙂 Ja grube platki owsiane po prostu zalewam wrzatkiem, aby woda je przykryla. Daje szczype soli i przykrywam miseczke talerzykiem na kilka minut, zeby sie uparowaly. Platki wciagaja wode, pecznieja, ale nie robi sie z nich zadna breja. Potem w zaleznosci od mojego widzimisie zalewam jogurtem naturalnym albo owocowym i posypuje zurawina, morwa i orzechami. Mozna tez zmieszac platki przed gotowaniem/zalaniem z platkami kokosowymi. Tez pysznie!

  • Muszę wypróbować ten przepis. My uwielbiamy owsianki! Moje córy chętnie zjadają nawet płatki owsiane z wodą (i nic więcej). Kocham eksperymentować z owsiankami, choć oczywiście każdy w rodzinie ma swoją ulubioną 🙂

    • Ja wcześniej też nie wiedziałam, że tak można. 🙂 Za pierwszym razem dodałam do gotującej się owsianki banana, ale jednak wyszła za słodka.

      • nam najbardziej smakuje z malinami, truskawkami czy owocami leśnymi.
        nam tzn. mi i Emilce. Helena gardzi, a mąż nawet nie chce spróbować, a mówi, że nie lubi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *