7 faktów na temat soków, o których powinien wiedzieć każdy rodzic

Soki z zageszczonych sokow_06 by .

Gdy urodził się Jasiek, przez pierwsze dwa lata jego życia byłam prawdziwą matką wariatką. Nie dawaliśmy mu żadnych słodyczy, do picia dostawał tylko wodę, zaopatrywaliśmy dom w produkty tylko z eko sklepu albo z ogródka babci. Gdyby ktoś chciał mu podać wtedy sok pasteryzowany z zagęszczonego soku owocowego, pogoniłabym go gdzie pieprz rośnie. Byłam przekonana, że taki sok nie ma żadnych wartości odżywczych dla dziecka.
Kiedy dostałam propozycję wzięcia udziału w programie edukacyjnym „5 porcji warzyw, owoców lub soku” byłam zaskoczona, że sok można traktować jako porcję warzyw lub owoców. A już tym bardziej sok pasteryzowany z zagęszczonego soku, taki z kartonu. Gdy zapoznałam się z materiałami akcji, uznałam, że muszę się nimi z Wami podzielić. Dla mnie, matki wariatki, która kiedyś nie uznawała żadnych kupnych soków, to była kompletna nowość. Myślę, że i część z Was może się miło zaskoczyć.
Na pewno nie trzeba Wam przypominać o tym, że warzywa i owoce są niezbędnym składnikiem diety każdego dziecka. Każdy z nas wie z lekcji biologii, że składniki odżywcze zawarte w warzywach i owocach, są istotne dla właściwego rozwoju fizycznego i intelektualnego młodego organizmu. Zawarte w owocach i warzywach witaminy potrzebne są do prawidłowej pracy mózgu (procesów uczenia się, zapamiętywania, koncentracji i uwagi) oraz uczestniczą w procesie uwalniania zawartej w pożywieniu energii – tak bardzo potrzebnej każdemu dziecku do nauki i zabawy. Na pewno jednak nie wiecie, ile dobrego daje wypicie porcji soku.
Poznajcie 7 faktów na temat soków, o których wie niewielu rodziców.

Soki z zageszczonych sokow_03 by .

1. Należy spożywać minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie

Zjedzenie kilograma czereśni na raz (wiem, wiem, że potraficie) nie będzie dla naszego organizmu tak wartościowe, jak podzielenie tej dawki na mniejsze porcje, jedzone regularnie. Większość witamin, mikroelementów i substancji odżywczych jest wypłukiwana z naszego organizmu, nie potrafimy ich magazynować. Dlatego, aby zadbać o ich odpowiedni poziom, musimy organizmowi dostarczać te składniki w odpowiednio podzielonych dostawach, czyli najlepiej we wspomnianych minimum5 porcjach.

2. Jedną porcją warzyw czy owoców może być szklanka/kartonik soku

Tak, kartonik soku może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm tak samo jak jabłko, talerz zupy warzywnej czy 10 dkg surówki.

W Warszawie 20 stycznia 2016 roku po raz pierwszy odbył się Narodowy Kongres Żywieniowy pod tytułem „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2015”, zorganizowany przez Instytut Żywności i Żywienia w Pałacu Kultury i Nauki. Podczas Kongresu przedstawiona została m.in. nowa różniąca się od wcześniejszej Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ. W nowej Piramidzie zaprezentowano 10 zasad zdrowego żywienia, opartych w pierwszej kolejności na aktywności fizycznej oraz konieczności spożywania min. 400 g warzyw i owoców dziennie najlepiej w pięciu porcjach, gdzie jedną z pięciu porcji może stanowić szklanka/kartonik (200 ml) soku.

3. Sok odtworzony z soku zagęszczonego ma porównywalną jakość do soku wyprodukowanego nie z soku zagęszczonego

Według wymagań prawa soki odtworzone z soku zagęszczonego, w tym  poddane pasteryzacji, które zachowują istotne właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze, odpowiadają co najmniej właściwościom, jakie posiada przeciętny typ soku otrzymanego z owoców tego samego rodzaju. I tak na przykład szklanka pasteryzowanego soku pomarańczowego zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której organizm nie potrafi gromadzić, w ok. 50-60%.

4. Soki 100% zawierają tylko naturalne cukry

Panuje mit, że soki są dosładzane, a przez to wysokokaloryczne. To nieprawda. Prawo zabrania dosładzać soki owocowe, pomidorowe i 100% warzywne. Nawet słodzikami pochodzenia roślinnego. Cukier, jaki widzimy na opakowaniu w tabeli wartości odżywczych np. soku owocowego, to ten sam naturalny cukier i w tej samej ilości, jaki znajdował się w owocach, a nie cukier dodany przez producenta. Wartość kaloryczna soków jest zbliżona do wartości owoców, z których te soki powstały. Szklanka soku 200 ml stanowi od 2 do 5% kalorii w diecie.

5. Soki odtworzone z soków zagęszczonych nie są rozcieńczane (nie dodaje się do nich większej ilości wody niż znajdowała się w owocach, z jakich powstały)

Soki odtworzone powstają z soku zagęszczonego, który mylnie nazywany jest koncentratem, poprzez dodanie do niego maksymalnie takiej ilości wody, jaka wcześniej została odparowana.  Zgodnie z regulacjami prawnymi, zarówno soki owocowe, jak i 100% warzywne, odtwarzane z soku zagęszczonego, muszą zawierać maksymalnie taką samą ilość wody, jaką zawierały warzywa i owoce, z których powstały, a jakość wody, która została do nich dodana musi odpowiadać co najmniej jakości wody pitnej. To wszystko reguluje prawo.

6. Soki 100% nie zawierają konserwantów, ani sztucznych dodatków

Te same regulacje prawne, które zakazują dosładzania soków owocowych, zakazują również dodawania do nich konserwantów i sztucznych dodatków (np. sztucznych aromatów czy barwników). Przepisy te obejmują wszystkie rodzaje soków z owoców i warzyw (zarówno w butelkach szklanych i plastikowych, kartonach czy opakowaniach typu bag in box).

7. Pasteryzacja nie jest szkodliwym procesem

Niektórzy uważają, że pasteryzacja zabija w soku wszystko, co dobre i wartościowe. Ma ona jednak na celu wyłącznie zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku prowadziłyby do naturalnego procesu psucia. Robiąc przetwory na zimę, posługujemy się bardzo podobną techniką konserwacji, aby zabezpieczyć nasze produkty przed zepsuciem. Pasteryzacja soku polega na podgrzaniu soku w krótkim czasie, a następnie szybkim jego schłodzeniu.


I jak? Co o tym myślicie? Mam nadzieję, że te informacje Was przekonały i będziecie częściej sięgać po soki 100%. Poza tym pijąc soki owocowe czy warzywne dzieci mogą łatwiej przyzwyczaić się i polubić smak owoców i warzyw.

Soki z zageszczonych sokow_05 by .

Materiał sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *