Menu
jedzenie

12 pomysłów na zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Pamiętacie, jak pisałam Wam o moich spopsobach na niejadka? Do napisania tamtego wpisu zainspirowała mnie akcja Beko „Jedz jak mistrz”. Pokazywała ona, że świetnym sposobem na uświadomienie dzieciom, że zdrowe jedzenie jest fajne, jest zaangażowanie w tę akcję osób, które są dla dzieci bohaterami. Beko zaangażowało do tej współpracy piłkarzy FC Barcelona.

Więcej na temat akcji możecie przeczytać na stronie akcji „Jedz jak mistrz”. Przy okazji możecie znaleźć tam przepisy na zdrowe, szybkie potrawy i porady na temat zdrowego odżywiania dzieci. Od tego czasu sporo się u nas zmieniło. Do jadłospisu dzieci weszło dużo nowych składników, chętniej sięgają po nowe potrawy, a ja coraz śmielej wprowadzam nowe rzeczy do ich menu.

Jasiek od września idzie do szkoły, ale już teraz dużo frajdy sprawia mi wymyślanie pomysłów na zdrowe drugie śniadania do szkoły. Czasem przygotowuję mu je, aby przekąsił coś po zajęciach na basenie, czasem po prostu bawię się w kuchni, a on chętnie próbuje to, co mu podsuwam. Czasem muszę przemycać niektóre składniki w potrawach (wiem, że nie zjadłby ich, gdyby wiedział, co tam się kryje ;)), ale najważniejsze jest to, że wszystko zjada ze smakiem.

Przygotowałam dla Was 12 pomysłów na zdrowe, drugie śniadania do szkoły do włożenia do śniadaniówki (lunchboxa). Być może Was zainspirują. Z racji tego, że wszystkie propozycje tworzyłam z myślą o jedzeniu w szkole, dziecko nie potrzebuje do ich zjedzenia mieć ze sobą sztućców. Śmiało może jeść rękoma i nie pobrudzić się przy tym zbytnio. 🙂

Miniomlety ze szpinakiem i porem + pomidorki koktajlowe

Składniki:

2 jajka

1/2 szklanki szpinaku

kawałek pora (ok. 3 cm)

25 g mąki pszennej pełnoziarnistej

pomidorki koktajlowe

sól do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Przyrządzamy tak, jak przyrządzamy normalne omlety. Ja czasami oddzielam żółtka od białek i najpierw ubijam białka, a potem dodaję je do masy żółtkowej z warzywamy (dzieki temu omlety s.ą bardziej puszyste). W tym przypadku z żółtkami zblendowałam szpinak i pora (żeby ich faktura nie była wyczuwalna, a dziecko nie wiedziało, co się kryje w środku ;)). Na rozgrzany olej kładziemy po łyżce ciasta. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron do zarumienienia. Nie smażcie zbyt długo (zrobią się suche). Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.

Miniomlety podaję z pomidorkami koktajlowymi

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa004 by .

Szybka, chrupiąca sałatka warzywna z waflami ryżowymi i pieczywem chrupkim

Składniki:

brokul

kalafior

rzodkiewki

wafle ryzowe

pieczywo chrupkie (moje ulubione to Dan Cake z sezamem, które w składzie ma tylko mąkę żytnią, sezam i sól)

 

Przygotowanie:

Super chrupiąca bomba witaminowa. Dokładnie myjemy różyczki kalafiora i brokuła, dzielimy je na mniejsze części. Rzodkiece odcinamy łodyżkę i korzonek, przekrajamy ją na pół. Mieszamy ze sobą wszystkie warzywa. Podajemy z waflami ryżowymi i chrupkim pieczywem.

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa005 by .

Jogurtowe placki z jabłkami + winogrona

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego

1 jajko

3 łyżki ksylitolu

1 łyżka stopionego masła

pół łyżeczki mielonego cynamonu

1 jabłko

kilkanascie kulek winogron

olej do smażenia

Przygotowanie: 

Mąskę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy jogurt, jajko, ksylitol, masło oraz cynamon. Całość mieszamy. Obrane jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany na patelni olej wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Ja podaję z winogronem.

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa006 by .

tortilla z szynką i serem + papryka

Składniki:

2 placki tortilli

ser żółty

szynka (u nas polędwica z indyka)

ketchup

suszona bazylia i oregano

papryka

 

Przygotowanie:

Jeden placek tortilli smarujemy ketchupem, posypujemy szczyptą suszonej bazylii i oregano. Następnie układamy na nim ser oraz wędlinę. Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli. Złożone placki przekrajamy na pół (żeby zmieściły się w opiekaczu) i wkładamy do opiekacza. Gdy ser się ropuści, a tortilla zrumieni, wyciągamy ją z opiekacza i kroimy na równe trójkąty. Podajemy z papryką pokrojoną w paski.

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa007 by .

Kotlety jajeczne + fasolka szparagowa

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

1 surowe jajko

2 łyżeczki musztardy chrzanowej

fasolka szparagowa

bułka tarta

2 łyżki drobno pokrojnego szczypiorku

2 łyżki drobno pokrojonego koperku

masło klarowane do smażenia

pieprz i sól do smaku

 

Przygotowanie:

Ugotowane jajka obieramy i przekładamy do rozdrabniacza (np. blendera). Dodajemy musztardę, surowe jajko oraz sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Zagęszczamy ją 2-3 łyżkami bułki tartej. Szczypiorek i koperek siekamy i dodajemy do masy. Mieszamy. Formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na maśle (do zrumienienia). Kotleciki podaję z fasolką szparagową.

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa010 by .

tosty + oliwki i papryka

Składniki:

pełnoziarniste pieczywo tostowe

awokado

mozarella pokrojona w plastry

pomidor

cebula

sok z limonki

oliwki

 

Przygotowanie

Rozgniatamy awokado i doprawiamy je solą i sokiem z limonki. Kromkę pieczywa tostowego smarujemy rozgniecionym awokado. Kładziemy na nim plaster mozarelli, pomidor oraz cebulę.Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa tostowego i zapiekamy.

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa003 by .

tortilla z warzywami + kabanosiki

Składniki:

1 placek tortilli

twarożek do smarowania pieczywa

sałata

ser żółty

szynka

ogórek świeży

Przygotowanie:

Placek tortilli smarujemy twarożkiem. Na twarożku układamy sałatę, ser, szynkę oraz ogórka pokrojonego w paski. Zwijamy tortillę i kroimy ją w grube plastry. Podajemy z kabanosami (u nas najczęściej kabanosy Żarłaki).

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa001 by .

placuszki z wędliną, serem i kukurydzą  + mini marchewki

Składniki:

4 plasterki wędliny pokrojone w kosztkę (u nas polędwica z indyka)

1/3 szkanki kukurydzy

2 plasterki sera żółtego

120 g szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 jajko

4 łyżki szczypiorku

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

pół szklanki wody

olej do smażenia

sól i piperz do smaku

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy do niej wodę, jajko, sól (ok. pół łyżeczki)  i szczyptę pieprzu. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Szczypior i czosnek drobno siekamy. Do ciasta dodajemy posiekany szczypior, czosnek, szynkę w kostce oraz kukurydzę. Wszystko razem mieszamy. Po jednej łyżce ciasta nakładamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z obu stron na małym ogniu do zrumienienia się placków. Podajemy z mini marchewkami.

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa008 by .

placki z bananów + orzechy i bakalie

Składniki:

2 dojrzałe banany (najlepsze są te najbardziej dojrzałe)

2 jajka

garść płatków owsianych

miks orzechów lub bakalii

olej do smażenia

Przygotowanie:

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem lub w ręce. Dodajemy jajka i płatki owsiane. Mieszamy do połaczenia się składników. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Podaję z orzechami i bakaliami

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa009 by .

placuszki serowe z żurawiną + borówki i jeżyny

Składniki: 

250 g twarogu

1 jajko

2 łyżki ksylitolu

50 g mąki pszennej pełnoziarnistej + kiłka łyżek mąki do obtoczenia

borówki

łyżka żurawiny suszonej

tłuszcz do smażenia (np. masło, olej kokosowy)

 

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego ksylitol i jajko. Mieszamy. Dodajemy mąkę i żurawinę. Znów dokładnie mieszamy. Z ciasta lepimy małe placuszki. Obtaczamy je delikatnie w mące. Smażymy z obu stron na małym ogniu. Do zarumienienia. Ja podaję z borówkami i jeżynami

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa011 by .

gofry bez laktozy + mandarynki

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej (ja robię pół na pół z pełnoziarnistą)

łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szklanki ksylitolu

2 jajka

szklanka wody

1/4 szklanki oleju rzepakowego

2 szczypty soli

kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Gofry zawsze robię z tego przepisu – idealne gofry. Podałam Wam jednak zmniejszoną ilość składników, ponieważ z przepisu wychodzi naprawdę 16 sporych gofrów.  Podaję z mandarynkami.

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa002 by .

babeczki serowo-owsiane z jagodami + truskawki

Składniki:

100 g twarogu

1 jajko

30 g jogurtu naturalnego

1 łyżka ksylitolu

50 g płatków owsianych górskich

kilka truskawek

kilka jagód (ja dałam ze słoika)

płatki migdałów

 

Przygotowanie:

W blenderze blendujemy na gładką masę twaróg, jogurt, jajka i ksylitol. Dodajemy płatki, jagody i całość mieszamy. Masę przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Podaję z truskawkami

drugie sniadanie do szkoly do sniadaniowki do lunchboxa012 by .

Więcej przepisów na ciekawe i zdrowe potrawy znajdziecie na stronie „Jedz jak mistrz„. Baardzo Wam polecam zapoznać się z cała akcją. U nas zadziałała.

O autorze

Cześć, jestem Wiola i jestem matką wariatką. Matką dwóch małych wariatów, autorką książki dla dzieci (od której dzieci nie uciekają), neurologopedą. Codziennie nadzoruję domowym cyrkiem, animuję rodzinną rzeczywistość, a w międzyczasie bloguję i próbuję się wyspać. Na blogu pokazuję, co warto kupić, gdzie warto wybrać się z dzieckiem (i bez dziecka). Czasem też trochę się wymądrzam. Rozgośćcie się. Kawy, herbaty, wina?

5 komentarzy

Napisz odpowiedź