Według mądrych źródeł czarny bez w naturalny sposób może uporać się z przeziębieniem, złagodzić kaszel, zwalczyć gorączkę. Poza tym działa wzmacniająco i uodparniająco. W naszej apteczce nie mogło go więc zabraknąć.
W czasie gdy ja suszyłam się po po akcji z Ice Bucket Challenge, Jaśko z tatą wybrali się na zbiory.
Przed przygotowaniem soku, dokładnie umyłam owoce czarnego bzu i oberwałam je z gałązek (pomógł mi przy tym widelec). Następnie wrzuciłam je do sokownika, a potem pozlewałam do słoiczków. Żadna filozofia, a ile radości. Sok możecie też przygotować w zwykłym garnku, jednak chyba jest z tym więcej babrania. Korzystajcie, póki na drzewach wisi zdrowie. Wystarczy po nie sięgnąć.
9 komentarzy
todopieropoczatek.pl
31 sierpnia 2017 at 10:35My zrywałyśmy kwiaty. Dodajemy je do soku malinowego w nadziei, że przezimujemy bez kaszlu ? https://uploads.disquscdn.com/images/032b36db60091feaaf16850041dbc13afcf2e9e0f0b8657b72a8cbf0353b4355.jpg
Monika
24 sierpnia 2017 at 21:32a dodajesz cukier czy inne słodziwo ? przechowa się bez tego ? … dla mnie sok =sporo cukru więc prawie wcale nie robię , bo my prawie nie używamy cukru
Wiola
25 sierpnia 2017 at 10:05Podsypuję trochę cukrem. Żeby się nie zepsuł. Ale tak minimalnie, na oko. W smaku nie jest słodki, a nie psuje się.
Kinga
3 września 2014 at 12:19fantastyczna sprawa taki sok – niestety niewskazany dla pan w ciazy i karmiacych 🙂 tzn zdania sa podzielone 🙂
Listopadowa
31 sierpnia 2014 at 23:42:)))) bardzo zdrowy;))) chyba tez zrobię bo u nas tak obrodzilo ze wiszą do ziemi.
Kaś Nerc
31 sierpnia 2014 at 21:04Ale pozniej ten sok sie….wlasnie cos tam sie z nim robi,zeby dluzej postal…tak?
Wiola
31 sierpnia 2014 at 21:10Aaaa, pasteryzuje/wekuje. Ten sok z sokownika jest tak gorący, że po zakręceniu słoiczków i ułożeniu ich wieczkiem do dołu, same się zawekowały.
Gocha Mo
31 sierpnia 2014 at 20:41poproszę o słoik 😉 wyśle w zamian sos paprykowy 😉
Wiola
31 sierpnia 2014 at 21:11Ten paprykowy też będę robiła. 🙂