Najszybszy sposób na ugoszczenie gości latem? Przygotować grilla! Powiecie, że to oklepane? Nie musi takie być. Możemy zaskoczyć naszych gości nie tylko nowymi potrawami czy sposobem podania, ale np. również ciekawymi dodatkami. Czasy ketchupu i musztardy do dań grilla odchodzą do lamusa. Teraz mamy tak wiele możliwości stworzenia przepysznych sosów i dipów do przeróżnych dań grillowych (mięs, ryb, warzyw itp.), że aż żal nie spróbować.
W dzisiejszym wpisie znajdziecie aż 7 przepisów na sosy i salsy, które śmiało można wykorzystać nie tylko na grillu, ale również do różnych dań obiadowych czy szybkich potraw imprezowych. Bazą wszystkich z nich będzie nasz ulubiony majonez Pudliszki, o którym pisałam na blogu już nie raz. Majonez Pudliszki jest niezwykle gęsty i kremowy, dzięki czemu świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju sosach i dipach. Poza tym jest on bez konserwantów, bez sztucznych barwników, bez sztucznych aromatów oraz tworzony jest z jaj od szczęśliwych kurek – z wolnego wybiegu.
Zatem bierzcie i inspirujcie się.
tatarski – używam do ryb, jajek
Składniki
- 4 łyżki majonezu Pudliszki
- 2 ogórki konserwowe
- 5 pieczarek marynowanych; ewentualnie: 2 łyżki kaparów
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 mała cebulka
- łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki, pieczarki i cebulkę bardzo drobno posiekać. Dodać do nich majonez, jogurt, chrzan, sok z cytryny, szczypiorek oraz pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
musztardowo-miodowy z fetą – mój ulubiony do sałaty
Składniki:
- 2 łyżki majonezu Pudliszki
- 2 łyżki musztardy miodowej lub musztardy dijon (w przypadku musztardy dijon dodajemy o jedną łyżkę miodu więcej)
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sera typu feta (najlepiej miękkiego – np. firmy Favita)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Fetę rozetrzeć z oliwą lub miodem, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, aby powstał gładki, kremowy sos.
mango mayo – najlepszy do krewetek
Składniki:
- 2 łyżki majonezu Pudliszki
- 1 mango
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie: szczypta chili
Przygotowanie:
Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zblednować. Do pulpy z mango dodać majonez i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać.
musztardowo-chrzanowy – ulubiony do burgerów
Składniki:
- 1 łyżka majonezu Pudliszki
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
spicy mayo – najlepszy do mięs
Składniki:
- 4 łyżki majonezu Pudliszki
- 1 łyżka harrisy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
chipotle mayo – do ziemniaków i mięs
Składniki:
- 4 łyżki majonezu Pudliszki
- 1 łyżka soku z papryczek chipotle
- 1 łyżka soku z limonki
- pół łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
ziołowo-majonezowy – do wszystkiego (u mnie głównie do grillowanych warzyw i sałaty)
Składniki:
- 4 łyżki majonezu Pudliszki
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- pół pęczka pietruszki
- garść rukoli
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki łuskanego słoneczniku
- 1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystko razem dokładnie zblendować.
Brak komentarzy