Menu
jedzenie

7 świetnych sosów i sals na grilla

Najszybszy sposób na ugoszczenie gości latem? Przygotować grilla! Powiecie, że to oklepane? Nie musi takie być. Możemy zaskoczyć naszych gości nie tylko nowymi potrawami czy sposobem podania, ale np. również ciekawymi dodatkami. Czasy ketchupu i musztardy do dań grilla odchodzą do lamusa. Teraz mamy tak wiele możliwości stworzenia przepysznych sosów i dipów do przeróżnych dań grillowych  (mięs, ryb, warzyw itp.), że aż żal nie spróbować.

W dzisiejszym wpisie znajdziecie aż 7 przepisów na sosy i salsy, które śmiało można wykorzystać nie tylko na grillu, ale również do różnych dań obiadowych czy szybkich potraw imprezowych. Bazą wszystkich z nich będzie nasz ulubiony majonez Pudliszki, o którym pisałam na blogu już nie raz. Majonez Pudliszki jest niezwykle gęsty i kremowy, dzięki czemu świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju sosach i dipach. Poza tym jest on bez konserwantów, bez sztucznych barwników, bez sztucznych aromatów oraz tworzony jest z jaj od szczęśliwych kurek –  z wolnego wybiegu.

Zatem bierzcie i inspirujcie się.

tatarski – używam do ryb, jajek

Składniki

  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5 pieczarek marynowanych; ewentualnie: 2 łyżki kaparów
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 mała cebulka
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórki, pieczarki i cebulkę bardzo drobno posiekać. Dodać do nich majonez, jogurt, chrzan, sok z cytryny, szczypiorek oraz pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Matka Wariatka pokazuje, jak przyrządzić pyszny sos tatarski z majonezem Pudliszki, pieczarkami, cebulą i ogórkiem. Pyszny sos tatarski idealny do dań z grilla, mięs, ryb i warzyw - sprawdź, jak Matka Wariatka przygotowuje sos tatarki z gęstym majonezem Pudliszki bez konserwantów

musztardowo-miodowy z fetą – mój ulubiony do sałaty

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu Pudliszki
  • 2 łyżki musztardy miodowej lub musztardy dijon (w przypadku musztardy dijon dodajemy o jedną łyżkę miodu więcej)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sera typu feta (najlepiej miękkiego – np. firmy Favita)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Fetę rozetrzeć z oliwą lub miodem, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, aby powstał gładki, kremowy sos.

Stwórz wyjątkowy sos musztardowo-miodowy z fetą i majonezem Pudliszki - poznaj przepis Matki Wariatki, który wzbogaci Twoje dania z grilla

mango mayo – najlepszy do krewetek

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu Pudliszki
  • 1 mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: szczypta chili

Przygotowanie:

Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zblednować. Do pulpy z mango dodać majonez i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać.

Matka Wariatka i jej mango majo do krewetek! Zrób wyjątkowy sos z majonezu Pudliszki i mango, który idealnie komponuje się z krewetkami czy mięsem - sprawdź! Połącz majonez Pudliszki i mango i stwórz przepyszny sos do krewetek i dań z grilla - poznaj wyjątkowe przepisy na lato z Matką Wariatką Gęsty i kremowy majonez Pudliszki to idealna baza do sosów i dipów takich jak musztardowo-miodowy z fetą - Matka Wariatka radzi, jak wykorzystać majonez w przepisach na lato. Smacznego!

musztardowo-chrzanowy – ulubiony do burgerów

Składniki:

  • 1 łyżka majonezu Pudliszki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Kochasz burgery? Odmień klasyczne burgery wyjątkowym sosem musztardowo-chrzanowym z dodatkiem majonezu Pudliszki - stwórz z Matką Wariatką wyjątkowe dania Przepis na burgery z sosem musztardowo-chrzanowym i majonezem Pudliszki od Matki Wariatki pokochają wszyscy zwolennicy zdrowych i smacznych potraw

spicy mayo – najlepszy do mięs

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • 1 łyżka harrisy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.

Wyjątkowy spicy mayo - do majonezu Pudliszki dodaj odrobinę harissy i soku z cytryny i gotowe! Zobacz, jak smacznie gotuje Matka Wariatka! Spicy mayo - wyjątkowy sos do mięs - pikantna harissa, sok z cytryny i gęsty i kremowy majonez Pudliszki - pyszne dipy na grilla od Matki Wariatki

chipotle mayo – do ziemniaków i mięs

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • 1 łyżka soku z papryczek chipotle
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pół łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Poznaj przepis na sos chipotle mayo idealny do ziemniaków i mięs - do 4 łyżek majonezu Pudliszki dodaj paprykę, papryczki chipotle i sok z limonki! Smacznego życzy matka Wariatka!

ziołowo-majonezowy – do wszystkiego (u mnie głównie do grillowanych warzyw i sałaty)

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka pietruszki
  • garść rukoli
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki łuskanego słoneczniku
  • 1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystko razem dokładnie zblendować.

Zrób ziołowo-majonezowy sos do warzyw, mięs i ryb z przepisu Matki Wariatki - dodaj zioła do majonezu Pudliszki i stwórz wyjątkowy sos! Poznaj przepis!

O autorze

Cześć, jestem Wiola i jestem matką wariatką. Matką dwóch małych wariatów, autorką książki dla dzieci (od której dzieci nie uciekają), neurologopedą. Codziennie nadzoruję domowym cyrkiem, animuję rodzinną rzeczywistość, a w międzyczasie bloguję i próbuję się wyspać. Na blogu pokazuję, co warto kupić, gdzie warto wybrać się z dzieckiem (i bez dziecka). Czasem też trochę się wymądrzam. Rozgośćcie się. Kawy, herbaty, wina?

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź