Menu
zabawki

7 faktów na temat soków, o których powinien wiedzieć każdy rodzic

Gdy urodził się Jasiek, przez pierwsze dwa lata jego życia byłam prawdziwą matką wariatką. Nie dawaliśmy mu żadnych słodyczy, do picia dostawał tylko wodę, zaopatrywaliśmy dom w produkty tylko z eko sklepu albo z ogródka babci. Gdyby ktoś chciał mu podać wtedy sok pasteryzowany z zagęszczonego soku owocowego, pogoniłabym go gdzie pieprz rośnie. Byłam przekonana, że taki sok nie ma żadnych wartości odżywczych dla dziecka.
Kiedy dostałam propozycję wzięcia udziału w programie edukacyjnym „5 porcji warzyw, owoców lub soku” byłam zaskoczona, że sok można traktować jako porcję warzyw lub owoców. A już tym bardziej sok pasteryzowany z zagęszczonego soku, taki z kartonu. Gdy zapoznałam się z materiałami akcji, uznałam, że muszę się nimi z Wami podzielić. Dla mnie, matki wariatki, która kiedyś nie uznawała żadnych kupnych soków, to była kompletna nowość. Myślę, że i część z Was może się miło zaskoczyć.
Na pewno nie trzeba Wam przypominać o tym, że warzywa i owoce są niezbędnym składnikiem diety każdego dziecka. Każdy z nas wie z lekcji biologii, że składniki odżywcze zawarte w warzywach i owocach, są istotne dla właściwego rozwoju fizycznego i intelektualnego młodego organizmu. Zawarte w owocach i warzywach witaminy potrzebne są do prawidłowej pracy mózgu (procesów uczenia się, zapamiętywania, koncentracji i uwagi) oraz uczestniczą w procesie uwalniania zawartej w pożywieniu energii – tak bardzo potrzebnej każdemu dziecku do nauki i zabawy. Na pewno jednak nie wiecie, ile dobrego daje wypicie porcji soku.
Poznajcie 7 faktów na temat soków, o których wie niewielu rodziców.

Soki z zageszczonych sokow_03 by .

1. Należy spożywać minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie

Zjedzenie kilograma czereśni na raz (wiem, wiem, że potraficie) nie będzie dla naszego organizmu tak wartościowe, jak podzielenie tej dawki na mniejsze porcje, jedzone regularnie. Większość witamin, mikroelementów i substancji odżywczych jest wypłukiwana z naszego organizmu, nie potrafimy ich magazynować. Dlatego, aby zadbać o ich odpowiedni poziom, musimy organizmowi dostarczać te składniki w odpowiednio podzielonych dostawach, czyli najlepiej we wspomnianych minimum5 porcjach.

2. Jedną porcją warzyw czy owoców może być szklanka/kartonik soku

Tak, kartonik soku może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm tak samo jak jabłko, talerz zupy warzywnej czy 10 dkg surówki.

W Warszawie 20 stycznia 2016 roku po raz pierwszy odbył się Narodowy Kongres Żywieniowy pod tytułem „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2015”, zorganizowany przez Instytut Żywności i Żywienia w Pałacu Kultury i Nauki. Podczas Kongresu przedstawiona została m.in. nowa różniąca się od wcześniejszej Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ. W nowej Piramidzie zaprezentowano 10 zasad zdrowego żywienia, opartych w pierwszej kolejności na aktywności fizycznej oraz konieczności spożywania min. 400 g warzyw i owoców dziennie najlepiej w pięciu porcjach, gdzie jedną z pięciu porcji może stanowić szklanka/kartonik (200 ml) soku.

3. Sok odtworzony z soku zagęszczonego ma porównywalną jakość do soku wyprodukowanego nie z soku zagęszczonego

Według wymagań prawa soki odtworzone z soku zagęszczonego, w tym  poddane pasteryzacji, które zachowują istotne właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze, odpowiadają co najmniej właściwościom, jakie posiada przeciętny typ soku otrzymanego z owoców tego samego rodzaju. I tak na przykład szklanka pasteryzowanego soku pomarańczowego zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której organizm nie potrafi gromadzić, w ok. 50-60%.

4. Soki 100% zawierają tylko naturalne cukry

Panuje mit, że soki są dosładzane, a przez to wysokokaloryczne. To nieprawda. Prawo zabrania dosładzać soki owocowe, pomidorowe i 100% warzywne. Nawet słodzikami pochodzenia roślinnego. Cukier, jaki widzimy na opakowaniu w tabeli wartości odżywczych np. soku owocowego, to ten sam naturalny cukier i w tej samej ilości, jaki znajdował się w owocach, a nie cukier dodany przez producenta. Wartość kaloryczna soków jest zbliżona do wartości owoców, z których te soki powstały. Szklanka soku 200 ml stanowi od 2 do 5% kalorii w diecie.

5. Soki odtworzone z soków zagęszczonych nie są rozcieńczane (nie dodaje się do nich większej ilości wody niż znajdowała się w owocach, z jakich powstały)

Soki odtworzone powstają z soku zagęszczonego, który mylnie nazywany jest koncentratem, poprzez dodanie do niego maksymalnie takiej ilości wody, jaka wcześniej została odparowana.  Zgodnie z regulacjami prawnymi, zarówno soki owocowe, jak i 100% warzywne, odtwarzane z soku zagęszczonego, muszą zawierać maksymalnie taką samą ilość wody, jaką zawierały warzywa i owoce, z których powstały, a jakość wody, która została do nich dodana musi odpowiadać co najmniej jakości wody pitnej. To wszystko reguluje prawo.

6. Soki 100% nie zawierają konserwantów, ani sztucznych dodatków

Te same regulacje prawne, które zakazują dosładzania soków owocowych, zakazują również dodawania do nich konserwantów i sztucznych dodatków (np. sztucznych aromatów czy barwników). Przepisy te obejmują wszystkie rodzaje soków z owoców i warzyw (zarówno w butelkach szklanych i plastikowych, kartonach czy opakowaniach typu bag in box).

7. Pasteryzacja nie jest szkodliwym procesem

Niektórzy uważają, że pasteryzacja zabija w soku wszystko, co dobre i wartościowe. Ma ona jednak na celu wyłącznie zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku prowadziłyby do naturalnego procesu psucia. Robiąc przetwory na zimę, posługujemy się bardzo podobną techniką konserwacji, aby zabezpieczyć nasze produkty przed zepsuciem. Pasteryzacja soku polega na podgrzaniu soku w krótkim czasie, a następnie szybkim jego schłodzeniu.


I jak? Co o tym myślicie? Mam nadzieję, że te informacje Was przekonały i będziecie częściej sięgać po soki 100%. Poza tym pijąc soki owocowe czy warzywne dzieci mogą łatwiej przyzwyczaić się i polubić smak owoców i warzyw.

Soki z zageszczonych sokow_05 by .

Materiał sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
O autorze

Cześć, jestem Wiola i jestem matką wariatką. Matką dwóch małych wariatów, autorką książki dla dzieci (od której dzieci nie uciekają), neurologopedą. Codziennie nadzoruję domowym cyrkiem, animuję rodzinną rzeczywistość, a w międzyczasie bloguję i próbuję się wyspać. Na blogu pokazuję, co warto kupić, gdzie warto wybrać się z dzieckiem (i bez dziecka). Czasem też trochę się wymądrzam. Rozgośćcie się. Kawy, herbaty, wina?

1 Comment

  • Olga
    11 października 2017 at 23:17

    „Prawo zabrania dosładzać soki owocowe, pomidorowe i 100% warzywne” – niestety ten punkt nie obejmuje soków owocowo-warzywnych czyli np. marchew z pomarańczą może i najczęściej zawiera cukier lub syrop g-f.

    No i pamiętajmy, że dzieci poniżej roku nie powinny pić wcale soków, potem część szklanki i max 1 szklankę soku dziennie dzieci powyżej 7 rż ( http://www.aappublications.org/news/2017/05/22/FruitJuice052217 )

    Odpowiedz

Napisz odpowiedź